Dot – art of puntjestechniek is de best gekende kunststijl bij Aboriginal kunst. De oorsprong van deze kunst ligt in centraal Australië; namelijk de woestijnstreek ( Western Desert in Central Australia ).
De oorsprong van deze stijl ligt bij de zandmozaïeken en de lichaamsbeschilderingen.

Voor men ging schilderen op doek (1972) werden de ceremonies ook visueel uitgebeeld met zandmozaïeken, voor deze illustraties in het zand werd een grote oppervlakte volledig vrijgemaakt en opgekuist, alle grassprietjes, takken en andere materialen werden manueel verwijderd. Het inkleuren van het zand werd bekomen door eerst en vooral een putje, een lijn of een boog met de vinger te maken in het zand en het op te vullen.

Het opvulsel werd verkregen door het kneden van allerhande dieren- en plantenresten die dan nog gemengd werden met de natuurlijke okers en water. Op canvas ( schildersdoek ) gaan de hedendaagse schilders dit teruggeven d.m.v. dots of puntjes die gezet worden met een gewoon stokje of een takje dat men vindt in de natuur.

Bijna alle schilderijen vertellen een verhaal; de reis van hun voorouders in de droomtijd en hun ‘heilige’ rustplaatsen ( bvb Possum Dreaming van M. Nelson ). Anderen schilderen dan weer hun ‘totem’ ( bvb Bush Berries van Jaxon Gittins ), anderen dan weer hun ‘homeland’ daar waar ze geboren zijn en/of leven ( bvb Home Land van Emily Kame ).

Ook de ‘corroborrees’ ( ceremoniële samenkomsten ) van de mannen ( Lindsay Bird ) of vrouwen ( Ada Bird ) komen veel voor. De ceremonies zijn nog steeds strikt gescheiden en zullen daarom niet op éénzelfde doek afgebeeld worden in de dot – art.

In dot –art wordt er altijd vanuit het vogelperspectief geschilderd, m.a.w. altijd van bovenaf bekeken. Naast de traditionele okerkleuren wordt er ook meer met de ‘nieuwe’ acrylkleuren gewerkt.

In deze stijl worden veel symbolen gebruikt ( zie hieronder ). Deze symbolen zijn universeel voor alle Aboriginals ongeacht hun stam of afkomst, en vinden hun oorsprong in de zandmozaïeken. Daar de Aboriginals geen schrift kenden werden alle verhalen en kennis tijdens de ceremonies van generatie op generatie doorverteld. Deze verhalen werden ondersteund door deze symbolen te tekenen in het zandmozaïek. Deze oeroude symbolen vind men nog altijd terug in de hedendaagse schilderijen.

Hieronder vind u sommige symbolen en hun betekenis:

LANDMARKS

 

 

HUMAN ACTIVITIES

 

 

ANIMAL ACITIVITIES