Een andere stijl van de Aboriginal kunst is de cross hatch ( gekruiste lijnen of streepjes patroon ) en X – Ray ( röntgenstralen ) en vind haar oorsprong terug in het noorden ( Northern Territories en Arnhem Land ).

Deze stijl is de oudste en bewijsbare stijl daar deze terug te vinden zijn in de rotstekeningen.

Hier worden allerhande herkenbare figuren op afgebeeld, mensen, dieren, vissen en geesten ( mimi spirits ).

Het kleurenpatroon is typerend voor een bepaalde stam of toont de relatie van een stam aan met bepaalde voorouders ( dreamtime).

Een ander typisch voorbeeld is de ‘mimi spirits’ ( geesten ), dit zijn de kleine geesten die schuilen in de grotten en enkel tevoorschijn komen op windstille dagen. Het zijn over het algemeen goedaardige geesten en volgens de Aboriginals hebben deze geesten de Aboriginals leren jagen en jachttechnieken aangeleerd. Vaak worden deze ‘mimi spirits’ afgebeeld met wapens tezamen met een familie clan op jacht.hunt.jpg (15244 bytes)

Als achtergrond probeert men het rotsachtige terug te geven. Om een handprint af te beelden werd er verf in de mond genomen en daarna spuwde men de verf over de hand die men plat tegen de rots hield. Dezelfde techniek heeft men ook terug gevonden in Europa ( Lascaux in Frankrijk & Altamira in Spanje ) en deze zijn ongeveer 20.000 jaar oud.

Voor de X-Ray stijl ziet men dat er bepaalde delen van het skelet worden weergegeven ( zowel voor mens als voor dier ) maar ook de flexibiliteit van polsen, elleboog en knieën worden door een soort ‘elastiek’ afgebeeld. Daarmee wil men ook zeggen dat er meer is dan het oog kan zien, m.a.w. er is ook een verborgen ( interne ) waarheid / schoonheid.